Bolu Ziraat Odası > Haberler > Bolu Ziraat Odası Başkanı'nın Bası n Açıklaması

Bolu Ziraat Odası Başkanı'nın Bası n Açıklaması

Bolu Ziraat Odası'ndan dane mısır üreticilerine uyarı: "Acele etmeyin, maliyetlerinizi düşürün!" Bolu’da dane mısır üretimi hızla artıyor, ancak çiftçilere önemli bir uyarı yapıldı. Bolu Ziraat Odası Başkanı Turan Cebeci, mısır hasadının nem oranına dikkat edilmesini vurgulayarak, kurutma maliyetlerini düşürmek için acele edilmemesi gerektiğini belirtti. Bolu’da 2016 yılında başlayan dane mısır yetiştiriciliği, hızlı bir şekilde yaygınlaşarak 2024 yılı itibarıyla 20.000 dekarı aşkın ekim alanına ulaştı. Bu büyümenin en önemli sebepleri arasında, birim alandan alınan yüksek dane verimi ve elde edilen gelirin, diğer tarım ürünlerine kıyasla daha fazla olması gösteriliyor. Dane mısır, Bolu’nun en önemli tarım ürünlerinden biri haline gelirken, Bolu Ziraat Odası Başkanı Turan Cebeci, üreticilere kritik uyarılarda bulundu. Dane Mısırda Nem Oranı Çok Önemli
Bolu Ziraat Odası Başkanı Turan Cebeci, dane mısır üreticilerine seslenerek, hasat edilen mısırın nem oranına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Cebeci, “Mısırın ihtiva ettiği nem oranı oldukça önemlidir. Yüksek nem oranı, mısırın kurutma maliyetlerini artırırken, doğru nem seviyesinde hasat edilen mısır, çiftçilere daha fazla kazanç sağlar” dedi. Bu bağlamda Bolu Ziraat Odası, 2019 yılında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na sunduğu proje ile bir kısmı hibe kaynaklardan karşılanan Dane Mısır Kurutma Tesisini hayata geçirdi.Doğalgaz Dönüşümü ile Daha Ekonomik Kurutma Başkan Cebeci, 2019 yılında faaliyete geçirilen kurutma tesisinin, başlangıçta dökme CNG gazıyla çalıştığını, ancak yüksek maliyetler nedeniyle 2023 yılında doğalgazla çalışır hale getirildiğini belirtti. Cebeci, “Bu dönüşümde emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Tesisimizde bu yıl doğalgaz ile kurutma işlemlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. Bu dönüşüm, tesisin daha düşük maliyetlerle çalışmasını sağlayarak, çiftçilerin ürünlerini daha uygun koşullarda kurutmalarına olanak tanıyacak. Çiftçilerden Acele Etmemeleri İstendi Cebeci, dane mısır hasadı konusunda çiftçileri aceleci davranmamaları konusunda uyardı. “Kamuoyunda dane mısır hasadının başladığına dair haberler alıyoruz. Ancak doğalgaz fiyatlarının yüksek olması sebebiyle, kurutma işlemlerinin maliyetini azaltmak için çiftçilerimizin hasadı mümkün olduğunca en düşük nem oranına kadar geciktirmeleri gerekiyor” dedi. Yüksek nem içeren mısırların kurutulmasının daha pahalı olduğunu ve bu durumun çiftçinin kârını düşüreceğini belirten Cebeci, çiftçilere sabırlı olmaları çağrısında bulundu. Yüksek Nem, Yüksek Maliyet Demektir.Bolu Ziraat Odası Başkanı Cebeci, “1 ton mısırda her 1 nem derecesini düşürmek, kurutma maliyetini artırmaktadır. Bu da çiftçimizin gelirinin azalmasına neden olur. Bolu Ziraat Odası olarak hedefimiz, çiftçilerimizin ürünlerini en az maliyetle kurutarak, daha yüksek fiyatlara satmalarını sağlamaktır. Bu yüzden acele edilmemesi çok önemlidir” dedi.Cebeci, açıklamalarının sonunda, patates, silajlık mısır ve dane mısır hasadı yapan tüm çiftçilere bereketli ve kazançlı bir sezon dileklerini iletti. “Çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını en iyi şekilde alabilmeleri için her zaman yanlarında olacağız” diyerek, tarım sektöründeki sürdürülebilir başarılarının devam etmesini temenni etti.